Creatieve generalist, you rock!
Wat wil je later worden?
Aan kinderen vragen we al: “Wat wil je later worden als je groot bent?” Een jaar geleden vonden we een foto terug uit de plaatselijke krant met een foto van alle kinderen uit de derde kleuterklas en wat iedereen later wil worden. Mijn vriend wou garagist worden én ik juffrouw. Een beetje kort door de bocht misschien. Toch was het bij ons beide de eerste stap in onze loopbaan. Grappig toch? Of helemaal geen toeval? De vraag: “Wat wil je later worden?” impliceert dat je slechts één ding kan worden. Op dat moment wou ik waarschijnlijk even goed ballerina als apotheker worden. Maar ja, je mag maar één iets kiezen.
Leven volgens het ideaalbeeld
Eerst en vooral is het beeld van één beroep, één specialisatie, één identiteit heel populair in onze cultuur. Troost je. Er zijn veel mensen die geen ‘one true calling’ hebben. Door dit geromantizeerd beeld word je geconditioneerd alsof je één grote destiny moet hebben. Jij bent geboren om één magisch beroep uit te oefenen. V-
Wat is een creatieve generalist?
Behoor je niet tot deze categorie? Niet getreurd. Je kan heel veel richtingen uit in je professioneel leven. Je hoort hoogst waarschijnlijk thuis in de categorie ‘creatieve generalist’.
Andere termen die hetzelfde betekenen zijn:
- Multipotentialite (Emilie Wapnick) ‘iemand met veel interesses en creatieve bezigheden’
- Multipassionate (Marie Forleo) – van deze term ben ik zelf minder van omdat ik geloof dat iedereen meerdere passies heeft.
Je hebt het misschien altijd lastig gevonden om niet te weten wat je wilt worden? Wel tijd om dit stukje van jezelf te omarmen.
5 sterktes van elke creatieve generalist
1. Je bevindt je op de kruislijn
Jij bevindt je vaak op de kruislijn tussen sectoren, waardoor je vaak nieuwe ideeën bedenkt. Je combineert twee of meer concepten en creëert iets nieuws. Bijvoorbeeld een interieurarchitect die lesgeeft, start een zaak voor de inrichting van scholen.
Knoop het goed in je oren: het zijn meestal outsiders, eerder dan echte vakexperten die met de oplossing komen voor problemen waar de echte vakexperten al lang naar op zoek zijn. Hoe komt dit? Je hebt veel interesses en bezigheden. Dit betekent dat je vaak niet vanuit één, maar vanuit meerdere perspectieven vertrekt.
2. Je leert ongelofelijk snel
Allereerst is de kans groot dat je vaak met iets nieuws begint. Je weet dus perfect wat het betekent om een beginner te zijn. Dit kan je onzeker maken, maar vergeet niet dat het tegelijkertijd echt een sterkte is. In het begin maak je fouten, je stelt veel vragen, maar tegelijkertijd geniet je ervan om op een snel tempo nieuwe inzichten te verwerven. Bovendien ben je zo gepassioneerd. Je hebt honger om te leren. Je nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat je in een korte periode heel veel bijleert. Tegelijk ben je nooit 100% een beginner. De skills die je in andere disciplines verworven hebt, neem je mee.
3. Je hebt een groot aanpassingsvermogen
Je voelt je thuis in verschillende contexten en rollen. Herkenbaar? Bijvoorbeeld: je voelt je zowel goed in een bedrijfs- als onderwijscontext? Of je bent docent, bent een mentor, marketing expert en werkt voor jezelf in bijberoep. Verschillende contexten en rollen werken nu eenmaal voor jou. En aanpassingsvermogen is een gigantische meerwaarde in onze huidige samenleving.
4. Je ziet het grotere plaatje
Hierdoor zie je problemen die specialisten, met hun diepgaande kennis van één gebied, misschien over het hoofd zien. Opnieuw het is een kracht om te kunnen uitzoomen én het probleem in zijn geheel te bekijken.
5. Je verbindt mensen
De talentenkaartjes van Luk Dewulf zouden zeggen je bent een bruggenbouwer. Dit kan op verschillende niveaus zijn. Je houdt ervan om…
- …met mensen te connecteren op emotioneel niveau
- … mensen echt te begrijpen
- … ideeën te verbinden.