#1 Wie ben ik?

Ik start met de vraag: wie ben ik? Dat is een interessante, bijna niet te beantwoorden vraag. 

Ik ben Heleen.

Je bent niet je job

Dit is het moment dat je verwacht dat ik mijn job vermeld. Het grappige is. Ik had deze eerste aflevering ook effectief al opgenomen, maar in tussentijd zit ik zelf middenin een jobswitch, waardoor  “ik ben Heleen. Ik ben onderwijscoach” geen duurzame introductie is én tegelijkertijd dus niet weergeeft wie ik ben. Ondanks we een gigantische tijd op ons werk doorbrengen, is het nog steeds niet wie we zijn. Elke professional is uniek. En dit ben je door wie je bent, niet door wat je doet. 

Je bent niet je diploma

Daarnaast stellen sommige mensen zich ook voor aan de hand van wat ze gestudeerd hebben. In dat opzicht, stel ik me voor als “Ik ben Heleen. Ik ben pedagoog.” Tegelijkertijd heb ik ook een lerarendiploma en postgraduaat coach. Vermeld je ze dan alledrie of enkel je basisopleiding? Opnieuw geven mijn diploma’s niet aan wie ik ben, wel geeft het aan wat ik gestudeerd heb.

Je bent niet je gedachten

Velen identificeren zich met hun gedachten. Doe jij dit? Sta eens stil bij de stemmen in je hoofd.

  • Hoe praat jij tegen jezelf?
  • Gebruik je lieve woorden of keur je jezelf meestal af?
  • Praat je jezelf angsten aan?

Gedachten zijn geconditioneerd door alles wat er tegen ons is gezegd. We slaan dat op en doen het na, want dat is bekend, dat is veilig. Je bent dus niet je gedachten.

Je bent niet je cv

In de de zoektocht naar nieuw werk, valt mij op dat veel mensen vacatures opzoeken die gelijkaardig zijn aan wat ze nu al doen. Je denkt wat ik nu kan, past bij mij. Maar dat is toch vreemd? Je wilt net iets anders doen? Waarom zoek je dan op dezelfde zoektermen? Wat ik ook veel zie is dat er mensen zijn die hun studie niet leuk vonden en daar eigenlijk niks mee willen doen in hun werk. Toch zoeken ze nieuwe vacatures op basis van hun diploma.

Je bent niet je competenties

Welke competenties bezit jij?

  • ‘Ik ben een loper’
  • ‘Ik ben een EXCEL-fanaat’
  • Ik ben echt geen klusser’

Het gevaar zit erin:

  • Wat als je plots je heup breekt en jaren niet meer zal kunnen lopen?
  • Wat als Excel niet meer bestaat binnen enkele jaren?
  • Wat als je nu echt in je eentje eens iets moet herstellen?

Je competenties liggen een stuk in je talentenzone of je hebt dit aangeleerd doorheen de jaren. Je kan het goed of net niet en het geeft je wel of geen energie. 

Je bent niet je afkomst

Ik zou mezelf ook kunnen omschrijven op basis van de plaats waar ik woon, waar ik afkomstig van ben. Ik ben Heleen. Ik woon in Veldegem. Ik ben dus een West-Vlaming.  Na dit gezegd te hebben, weet je nog steeds niet wie ik ben.

Je bent niet je rollen

Je kan jezelf ook voorstellen aan de hand van je rollen: mama, vriendin, partner, vrouw, plusmama… Het is een tijdelijke weergave en zegt wie je bent in functie van anderen rondom je.

Wie ben ik dan wel?

Ga je ergens afzonderen. Neem een journalboekje bij de hand en begin vrijuit te schrijven of brainstorm in de vorm van tekenen. Whatever works for you. Het belangrijkste is: ga op zelfonderzoek én neem de tijd om jezelf echt beter te leren kennen.

  • Waar hou jij van?
  • Wat maakt je levend?
  • Wat zijn jouw waarden op dit moment?
  • Waar ben jij goed in? Wat kan jij beter dan anderen?
  • Waar krijg jij energie van?
  • In welke omgeving ben jij graag?
  • Waar word jij blij van? Wat zorgt voor een lach op jouw gezicht?
  • Wat is schoonheid voor jou? Wanneer neem je de tijd om je hiermee te vullen?

Constant in verandering

In de zoektocht naar wie jij bent, is verandering belangrijk. Je verandert namelijk elke dag. Jij bent vandaag nét iemand anders dan je gisteren was. Door alles wat je ziet, hoort, leest, voelt en ervaart, verander je elke dag. Het is goed daarbij stil te staan.

We hebben vaak een statisch beeld van onszelf, de ander, elkaar, terwijl hetzelfde blijven eigenlijk onmogelijk is.

Conclusie: wie je bent, mag veranderen doorheen de tijd. Meer nog het is helemaal logisch. En wie je bent is vooral niet in een paar woorden te omschrijven. Het is een gigantische optelsom van alle facetten hierboven én het zit in je hele zijn: je voelen, je horen, je opmerken, je zien, je uitstraling. Ik weet pas wie jij bent en jij weet pas wie ik ben na je echt te leren kennen en zo werkt het ook met je zelf: leer jezelf echt kennen.

Luister naar de podcast